Beïnvloed de grootte van een ruimte met kleur

Kleur is één van de belangrijkste sfeermakers in de woonkamer. Je kan er een geborgen en warm gevoel mee creëren zodat je na een stressvolle dag even alle zorgen vergeet en languit kan genieten in de zetel. Naast sfeer kunnen kleuren ook helpen bij het ruimtegevoel van je woonkamer. Zo kan je door bepaalde wanden te accentueren de woonkamer groter, langer, intiemer of luchtiger laten lijken.

Woonkamer kleuren en hun ruimtelijk effect

Door gebruik te maken van kleuren en patronen kan je het ruimtegevoel van je woonkamer sterk beïnvloeden. Of de kamer nu te groot, te klein, te smal of te lang is, met deze kleurentips maak je er vast een sfeervolle plek van.

Doe je woonkamer groter lijken

Om een kleine woonkamer groot aan te laten voelen, maak je best gebruik van lichte kleurtinten. Schilder het plafond en de muren in dezelfde kleur om een ruimer gevoel te verkrijgen of geef het plafond een kleur dat net iets lichter is. Horizontale kleuraccenten kunnen de boel opvrolijken en zorgen ervoor dat de woonkamer meer diepte krijgt. Ook met een repetitie van kleurrijke schilderijen, fotokaders en andere decoratie kan je meer diepte en sfeer creëren.

Woonkamer lager doen lijken

Bevindt je leefruimte zich in een oude fabriek of herenhuis, kan het wel eens gebeuren dat het er ’s avonds vrij ongezellig aanvoelt door de hoge plafonds. Dit kan je verhelpen door het plafond in een donkere kleur te schilderen wat ervoor zorgt dat de kamer meteen een pak kleiner lijkt. Als je omlijstingen hebt, schilder je deze best ook in hetzelfde kleur als het plafond. Je kan hoge wanden ook breken door horizontale kleurvlakken aan te brengen of door lambriseringen. Naast kleur kan je ook gebruikmaken van hanglampen en staande lampen om een intiemere sfeer te brengen in grote woonkamers.

Lage woonkamer hoger doen lijken

Als je het luxeprobleem van hoge plafonds niet hebt maar moet piekeren over een te lage ruimte, kan je bovenstaande tips omkeren. Door het plafond een lichtere kleur te geven dan de wanden zal je ruimte hoger lijken. Gebruik bij voorkeur ingebouwde verlichting en koop staanlampen die het plafond uitlichten. Deze kan je gerust op de grond plaatsen zodat de afstand tussen de verlichtingsarmatuur en het plafond nog groter is.

Accentwanden

Als je bepaalde wanden wil accentueren of de ruimte naar je toe wil trekken, kan je gebruik maken van accentkleuren. Belangrijk hierbij is dat je durft experimenteren met kleuren en patronen. Ben je na enkele jaren je accentmuur beu, is het gemakkelijk overschilderbaar. Het creëren van een accentwand is ideaal om snel je woonkamer te vernieuwen. Naast verf kan je ook creatief aan de slag gaan met oude materialen en kost je wand helemaal niets.